Zelftest » Wiki » Varianten van het Coronavirus

Varianten van het Coronavirus

Wanneer een virus zoals het SARS-CoV-2 virus (COVID-19) zich vermenigvuldigd dan komt het vaak voor dat er een verandering of mutatie plaatsvindt. Vaak is de verandering dermate klein dat het nagenoeg geen invloed heeft op het ziektebeeld of de manier van verspreiding. Maar toch komt het ook voor dat een verandering of mutatie zich anders gaat gedragen wat ook effect kan hebben op de verspreiding. De rol van het RIVM is de veranderingen en gevolgen van het Coronavirus goed in de gaten houden.

Wat weten we over SARS-CoV-2?

Wat we inmiddels al weten over SARS-CoV-2, beter bekend als het Coronavirus, is dat er inmiddels al zeker duizenden varianten in omloop zijn. Het RIVM onderzoekt welke varianten c.q. mutaties er in Nederland zijn. Dit onderzoek wordt ook wel kiemsurveillance genoemd.

Corona varianten in Nederland en in het buitenland

Naast de Nederlandse variant bestaat er ook de Britse variant, een Zuid-Afrikaanse variant, en een Braziliaanse variant. De mutanten hebben een code gekregen waaraan ze te herkennen zijn.

  • Zuid-Afrikaanse variant (B.1.351)
  • Braziliaanse variant (B.1.1.28)
  • Britse variant (B.1.1.7)

Een mutatie hoeft op zichzelf geen nieuwe variant te zijn. De mutatie E484K, welke voor het geïdentificeerd is in Zuid-Afrika, is nu geïdentificeerd in de zich snel verspreidende variant in het Verenigd Koninkrijk.

Werken Corona testen ook op de mutaties en varianten?

De Healgen Corona testen reageren even nauwkeurig op SARS-CoV-2 mutaties en varianten. Wanneer je de Britse variant zou hebben, dan test de Zelftest ook positief met dezelfde nauwkeurigheid. Blijven testen is een belangrijke zaak. De klachten en symptomen komen vaak pas 5 dagen na besmetting. In de tussentijd zou je iemand anders kunnen besmetten. Wanneer je de Corona zelftest gebruikt kun je de kans op verdere besmetting aanzienlijk verkleinen.

Meer lezen over de mutaties en varianten kan op de website van het RIVM.