Zelftest » Wiki » PCR test

PCR test

De PCR test is wellicht een van de meest besproken Corona tests in de media. De PCR is een Corona test welke veelvuldig is ingezet bij de GGD teststraten. Net als bij de Antigeen sneltest, wordt er bij een PCR test gebruik gemaakt van een Nasale neus swab (wattenstaaf in de neus).

Wat betekent PCR?

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. In het kort betekent dit dat in een laboratorium wordt gekeken of er genetisch materiaal van het SARS-CoV-2 terug te vinden is in het afgenomen materiaal (monster via de swab). Er is relatief weinig materiaal nodig omdat het genetische materiaal vermeerderd wordt met de Polymerase Chain Reaction (ketting reactie).

Kopiëren van genetisch materiaal (SARS-CoV-2)

Het vermeerderen (kopiëren) gebeurt in cicli. Bij iedere cyclus wordt het genetisch materiaal verdubbeld. Het kopiëren wordt telkens herhaald totdat het PCR apparaat het genetisch materiaal kan detecteren. Het aantal cycli dat nodig is (Ct waarde) om SARS-CoV-2 aan te tonen ligt op 35. Is er na een amplificatiecycli van 35 nog geen SARS-CoV-2 gedetecteerd dan is er geen Corona vastgesteld. Lees hier meer over de Ct-waarde.

Waarom de sneltesters zijn gekomen

Bekend van de PCR test is dat het laboratoriumonderzoek veel tijd vraagt. Doorgaans is er 24 uur nodig voor dit onderzoek. Om het testen te versnellen zijn de sneltesters zoals de Corona zelftest op de markt gekomen. De sneltesters geven binnen 15 minuten de uitslag wel of geen Corona. Daarmee kan er kostbare tijd bespaart worden en kan er eerder gehandeld worden. Met de komst van de thuistest kan er nog gemakkelijker getest worden op Corona.