Zelftest » Nieuws » Braziliaanse virus variant 49% besmettelijker

Braziliaanse virus variant 49% besmettelijker

De Braziliaanse Corona variant lijkt beter bestand te zijn tegen de huidige vaccins, en daar maakt het OMT (Outbreak Management Team) zich zorgen over.

2 virusstammen; P1 en P2

De Braziliaanse Corona variant kent 2 virusstammen, genaamd P1 en P2. Het WHO  (World Health Organization) noemt variant P1 zorgelijk. Van P1 is bekend dat het 49% besmettelijker is dan de variant die wij in Nederland kennen. Het RIVM acht het mogelijk dat P1 in Nederland dominant kan worden, en dat de vaccins effectief zijn.

P1 komt vooral in Brazilië voor

P1 komt met name in Brazilië zelf voor, en P2 komt op meerdere plekken voor in Zuid-Amerika. De variant die in Nederland het meeste voorkomt is variant P1.

P1 verspreidt zich 49% sneller

De snelheid van verspreiding van het coronavirus gaat met variant P1 49% sneller en deskundigen gaan er dan ook vanuit dat dit ook voor de besmettelijkheid geldt.

Britse variant van het virus komt ook in Nederland voor

Er bestaat ook een Britse variant van het coronavirus, welke ook in Nederland voorkomt. Negen op de tien nieuwe besmettingen in Nederland is Britse variant. Deskundigen schatten in dat de Britse variant 33% besmettelijker is dat het klassieke virus.

Waargenomen met coronatests

corona test braziliaanse variantBij 1,5% van de coronatests die in maart 2021 zijn afgenomen, bleek het om de Braziliaanse coronavirus variant te gaan, en dan van type P1. Dit tegenover begin maart 2021, was het aandeel toen nog 0,5%.

Het WHO maakt zich zorgen over variant P1

Na onderzoek lijken minstens 2 vaccins een minder goede bescherming te bieden tegen de Braziliaanse P1 variant. Van P2 is nog weinig bekend, en daar wordt nu extra onderzoek naar gedaan.

De Corona zelftest detecteert alle varianten

De Corona zelftest detecteert alle varianten die tot nu bekend zijn. Ook wanneer je de Britse variant of Braziliaanse variant hebt zal de Corona zelftest een positief signaal geven. Er wordt gekeken naar de viruseiwitten van SARS-CoV-2, en die zijn ook bij alle mutaties en varianten aanwezig. Dat maakt de zelftest zo effectief.

Symptomen komen later

corona symptomen koorts verkoudenVoordat er symptomen zijn kan de zelftest al het virus waarnemen. Dit komt doordat symptomen pas later komen. Ondertussen kan men het coronavirus wel verspreiden, ongeacht de variant. Thuis testen met de zelftest is daarom erg belangrijk. Door veel te blijven testen kan het virus teruggedrongen worden en het besmetting cijfers afnemen.